Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

 

5 Τρόφιμα που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

                                                                        από τη Virus Konstantina

  Όλοι μας έχουμε ανάγκη από μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες  και θρεπτικά συστατικά! (Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ανοίξω μια μικρή παρένθεση και να επισημάνω τι σημαίνει σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Σημαίνει μια διατροφή με ποικιλία τροφίμων, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.) Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, θα σας προτείνω 5 υγιεινά, μα πάνω απ’ όλα νόστιμα τρόφιμα που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας  και σίγουρα να επωφεληθείτε!

1.     Ταχίνι

  Ξεκινάμε με ένα πολύ δυναμωτικό προϊόν και ποιο άλλο από το ταχίνι! Πλούσιο σε ενέργεια, βιταμίνες, φυτικές ίνες αλλά και ασβέστιο, το ταχίνι προέρχεται από την άλεση σησαμιού μέχρι η υφή του να είναι σαν πολτός.

Επίσης, θεωρείται και μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ενώ και σε συνδυασμό με μέλι αποτελεί μια ιδιαίτερη γευστική πρόταση για όλη την ημέρα. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τον πιο απλό τρόπο, όπως να το αλείψουμε σε μια φέτα ψωμί, ακόμα και να το προσθέσουμε σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές.

2.   Φυστικοβούτυρο

 Συνεχίζουμε με ένα επίσης πρωτεϊνούχο προϊόν, το φυστικοβούτυρο. Εκτός από υπέροχη γεύση σε σάντουιτς και γλυκά, το φυστικοβούτυρο έχει επίσης ουσίες που είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία, όπως καλή χοληστερόλη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, αποτελείται από φιστίκια, ενώ η υφή του είναι παρόμοια με το ταχίνι.

3.     Μέλι 

 Το τρίτο προϊόν είναι το γνωστό σε όλους μας μέλι ή αλλιώς το «νέκταρ των θεών»! Δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη αλλά ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση, το μέλι έχει την δυνατότητα να δρα συμπληρωματικά βοηθώντας τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες. Προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνό υγρό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, σε γλυκές αλλά και αλμυρές παρασκευές.

4. Κανέλα

 Η κανέλα αποτελεί ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερο άρωμα αλλά και πολλά άλλα οφέλη που ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζουν. Πρώτα απ’ όλα η κανέλα είναι αντιμικροβιακή, μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα, καθώς επίσης παρεμποδίζει την νόσο του Αλτσχάιμερ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο ευεργετική μπορεί να είναι για την υγεία μας! Τη συναντάμε σε μορφή σκόνης, ξυλάκι ή ακόμα και φαρμακευτικά σκευάσματα όπως π.χ. σταγόνες και κάψουλες, σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές.

5. Πάπρικα 

 Κλείνουμε με ένα επίσης ιδιαίτερο μπαχαρικό, την πάπρικα. Είναι ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερη γεύση, το οποίο παρασκευάζεται από το άλεσμα της πιπεριάς Capsicum annum. Αποτελείται από γλυκές και καπνιστές ποικιλίες. Ας πάμε όμως τώρα και στα οφέλη της! Έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση της σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν πάπρικα καθημερινά. Συναντάτε και αυτό σε μορφή σκόνης.

(Οι παραπάνω εικόνες προέρχονται από το διαδίκτυο) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.