Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS!

 

 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

από τη Virus Mary

Κατά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ακτινοβολία που απορροφά η ατμόσφαιρα από τον ήλιο θερμαίνει την επιφάνεια της γης, μία φυσική διαδικασία απαραίτητη για τη συντήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. 

Όμως από τα μέσα του 20ου αιώνα εξαιτίας της υπερβολικής βιομηχανικής δραστηριότητας του ανθρώπου, το φαινόμενο αυτό έχει λάβει μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές διαστάσεις, σε σημείο να μιλάμε πλέον για υπερθέρμανση του πλανήτη και κλιματική αλλαγή.

Στις μέρες μας το αποτύπωμα του ανθρώπου στην υγεία του πλανήτη είναι μεγάλο και πέρα από το σημαντικότερο πρόβλημα που είναι η χρήση ορυκτών καυσίμων θα ασχοληθούμε με το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που περνάει από τα χέρια μας και δεν είναι άλλο από την διατροφή.

Ο σύγχρονος άνθρωπος υπέρ καταναλώνει τρόφιμα όπως είναι το κρέας. Γιατί όμως το κρέας δεν κάνει καλό στον πλανήτη;

 

   Σκεφτείτε το έτσι: Είναι συχνά πιο αποτελεσματικό να καλλιεργείς προϊόντα για να τρώνε οι άνθρωποι απ' το να καλλιεργείς τροφές για τα ζώα και στη συνέχεια να μετατρέψεις αυτά τα ζώα σε τρόφιμα για τον άνθρωπο!! 

  Σύμφωνα με το United Nations Food and Agriculture Organization, κατά μέσο όρο, χρειάζονται περίπου 3 κιλά σιτηρών για να παραχθεί μια λίβρα κρέατος! Στην άμυνα τους, οι αγελάδες, τα κοτόπουλα και οι χοίροι τρώνε συχνά πολλά πράγματα που διαφορετικά δεν θα έτρωγαν οι άνθρωποι, όπως γρασίδι ή υπολείμματα καλλιεργειών. Και το κρέας μπορεί να είναι πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη και σίδηρο, αλλά  χρειάζεται περισσότερη γη, ενέργεια και νερό για την παραγωγή μιας λίβρας ζωικής πρωτεΐνης από ό,τι για την παραγωγή μιας λίβρας φυτικής πρωτεΐνης.

 Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε σε γενικές γραμμές πόσο νερό χρειάζεται για την παραγωγή ενός κιλού από κάθε τρόφιμο.

 

 Όπως μπορείτε να δείτε τα κρέατα και κυρίως το βοδινό κρέας απαιτούν πολύ περισσότερο νερό κατά την παραγωγή τους από ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, πράγμα που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές αλλά ακόμα και ξηρασίες σε καλλιεργήσιμες περιοχές. 

   Σχετικά με τη χρήση γης που εκμεταλλεύεται η κτηνοτροφία, πριν από μία χιλιετία μόνο το 4% της κατοικήσιμης (που δεν είναι έρημος) ξηράς χρησιμοποιούταν στις καλλιέργειες, ενώ πλέον αυτό το ποσοστό έχει φτάσει στο 50%.


Για να δούμε όμως, πώς τα τρόφιμα συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη;
1. Όταν ανοίγονται τα δάση για να δημιουργηθεί χώρος για αγροκτήματα και ζώα ( αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση σε κάποιες χώρες) μεγάλα αποθέματα άνθρακα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.
2. Όταν τα πρόβατα, οι αγελάδες και τα κατσίκια χωνεύουν το φαγητό τους, δημιουργούν μεθάνιο, ένα άλλο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που συμβάλλει 
στην κλιματική αλλαγή.
3.Η κοπριά των ζώων και οι ορυζώνες είναι επίσης μεγάλη πηγή μεθανίου.
4.Τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία γεωργικών μηχανημάτων, την παραγωγή λιπασμάτων και την αποστολή τροφίμων σε όλο τον κόσμο, 
τα οποία παράγουν εκπομπές.
( Ένας λόγος να περιορίσετε την αγορά προϊόντων εισαγωγής).
 
Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή αλλά να μειώσουμε την κατανάλωση του κρέατος και να προσθέσουμε στην διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Δεν θα κάνει καλό μόνο στον πλανήτη αλλά και στην υγεία μας!

Επίσης ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή είναι η σπατάλη των τροφίμων. Τι εννοώ με αυτό;
  
  Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει οι άνθρωποι αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από ότι χρειάζονται με αποτέλεσμα να πετάνε το 20% της τροφής!! 

  Αυτό σημαίνει πως η ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αυτού του προϊόντος πάει χαμένη. 
 
  Αν αγοράζουμε παραπάνω φαγητό από ότι χρειαζόμαστε, αυτόματα το κλιματικό μας αποτύπωμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι θα έπρεπε! Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά των τροφίμων καθώς έτσι θα βοηθήσουμε τον πλανήτη αλλά κυρίως θα σώσουμε πολλά χρήματα από την τσέπη μας!     





                                   

                                               Όλες οι παραπάνω εικόνες προέρχονται από το διαδίκτυο

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ:https://www.nytimes.com/interactive/2019/04/30/dining/climate-change-food-eating-habits.html

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/16748-klimatiki-allagi-kai-diatrofi 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.