ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
από τη Virus Mary
Κατά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ακτινοβολία που απορροφά η ατμόσφαιρα από τον ήλιο θερμαίνει την επιφάνεια της γης, μία φυσική διαδικασία απαραίτητη για τη συντήρηση της ζωής στον πλανήτη μας.
Όμως από τα μέσα του 20ου αιώνα εξαιτίας της υπερβολικής βιομηχανικής δραστηριότητας του ανθρώπου, το φαινόμενο αυτό έχει λάβει μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές διαστάσεις, σε σημείο να μιλάμε πλέον για υπερθέρμανση του πλανήτη και κλιματική αλλαγή.
Στις μέρες μας το αποτύπωμα του ανθρώπου στην υγεία του πλανήτη είναι μεγάλο και πέρα από το σημαντικότερο πρόβλημα που είναι η χρήση ορυκτών καυσίμων θα ασχοληθούμε με το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που περνάει από τα χέρια μας και δεν είναι άλλο από την διατροφή.
Ο σύγχρονος άνθρωπος υπέρ καταναλώνει τρόφιμα όπως είναι το κρέας. Γιατί όμως το κρέας δεν κάνει καλό στον πλανήτη;
Σκεφτείτε το έτσι: Είναι συχνά πιο αποτελεσματικό να καλλιεργείς προϊόντα για να τρώνε οι άνθρωποι απ' το να καλλιεργείς τροφές για τα ζώα και στη συνέχεια να μετατρέψεις αυτά τα ζώα σε τρόφιμα για τον άνθρωπο!!
Σύμφωνα με το United Nations Food and Agriculture Organization, κατά μέσο όρο, χρειάζονται περίπου 3 κιλά σιτηρών για να παραχθεί μια λίβρα κρέατος! Στην άμυνα τους, οι αγελάδες, τα κοτόπουλα και οι χοίροι τρώνε συχνά πολλά πράγματα που διαφορετικά δεν θα έτρωγαν οι άνθρωποι, όπως γρασίδι ή υπολείμματα καλλιεργειών. Και το κρέας μπορεί να είναι πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη και σίδηρο, αλλά χρειάζεται περισσότερη γη, ενέργεια και νερό για την παραγωγή μιας λίβρας ζωικής πρωτεΐνης από ό,τι για την παραγωγή μιας λίβρας φυτικής πρωτεΐνης.
Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε σε γενικές γραμμές πόσο νερό χρειάζεται για την παραγωγή ενός κιλού από κάθε τρόφιμο.
Όπως μπορείτε να δείτε τα κρέατα και κυρίως το βοδινό κρέας απαιτούν πολύ περισσότερο νερό κατά την παραγωγή τους από ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, πράγμα που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές αλλά ακόμα και ξηρασίες σε καλλιεργήσιμες περιοχές.
Σχετικά με τη χρήση γης που εκμεταλλεύεται η κτηνοτροφία, πριν από μία χιλιετία μόνο το 4% της κατοικήσιμης (που δεν είναι έρημος) ξηράς χρησιμοποιούταν στις καλλιέργειες, ενώ πλέον αυτό το ποσοστό έχει φτάσει στο 50%.
Για να δούμε όμως, πώς τα τρόφιμα συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη;
Όλες οι παραπάνω εικόνες προέρχονται από το διαδίκτυο
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ:https://www.nytimes.com/interactive/2019/04/30/dining/climate-change-food-eating-habits.html
https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/16748-klimatiki-allagi-kai-diatrofi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.