Κάστρο στο Μπούρτζι
από τη virus Gogo
Μικρό ερειπωμένο επιθαλάσσιο οχυρό για το οποίο δεν έχουμε πολλές πληροφορίες.
Βρίσκεται σε «χθαμαλή» γλώσσα της Ευβοϊκής ακτής ακριβώς απέναντι από τη γλώσσα της Αυλίδας. Προφανής σκοπός του κάστρου ήταν η επιτήρηση του στενού της Αυλίδας. Επίσης, το σημείο είναι πολύ επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα λόγω του ρεύματος του Ευρίπου και λόγω του μικρού βάθους, γι’ αυτό είναι εξαιρετικό πιθανό, το οχυρό να χρησίμευε και σαν σημαντήρας.
Το πιο πιθανό είναι να είναι ενετικό και να κατασκευάστηκε, το αργότερο, τον 14ο αιώνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω του έντασης του παλιρροϊκού φαινομένου στον Ευβοϊκό κόλπο, τα νερά της θάλασσας περιοδικά φτάνουν μέχρι τα τείχη του οχυρού και άλλοτε αποσύρονται αφήνοντας μια μικρή αμμουδιά μπροστά του.
(Η θέα απ' το Καστράκι του Μπουρτζίου)
ΠΗΓΗ: https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=avlis
ΚΑΡΥΣΤΟΣ
"ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ" γράφει η Virus Natalia Ο πολιτισμός της Ελλάδας είναι πολύ σπουδαίος. Οι αρχαίοι Έλληνες μάς άφησαν αμέτρητα μνημεία από τα οποία μπορούμε να παίρνουμε πληροφορίες και να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για την ζωή τους εκείνα τα χρόνια. Εξαιρετικά σπουδαίος είναι και ο πολιτισμός της Εύβοιας. Υπάρχουν πολυάριθμα μουσεία, αρχαιολογικά και λαογραφικά, τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί. Υπάρχουν, επίσης, και πολλοί αρχαιολογικοί ή και λατρευτικοί χώροι, τους οποίους μπορεί κανείς να θαυμάσει. Σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού της Εύβοιας θεωρούνται τα Δρακόσπιτα. Τα Δρακόσπιτα είναι μεγαλιθικά κτίρια που βρίσκονται στη Νότια Εύβοια, κοντά στην Κάρυστο.
Η κατασκευή τους
Είναι κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χωρίς θεμέλια και παράθυρα. Το παράξενο είναι ότι οι τεράστιοι λίθοι είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς άλλα συνδετικά υλικά. Συγκρατούνται μόνο με το βάρος τους. Τα κενά συμπληρώνονται με άλλους μικρότερους λίθους.
Η σκεπή τους είναι κι αυτή κατασκευασμένη από τους ίδιους λίθους, αφήνοντας στη μέση μια οπή, ώστε να μπαίνει φως.
Τα περισσότερα δρακόσπιτα διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση, γεγονός που προκαλεί μυστήριο και απορία, σχετικά με την αρχιτεκτονική του
Πότε και από ποιους κατασκευάστηκαν;
👉Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το πότε κατασκευάστηκαν ούτε από ποιους. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που λένε ότι χτίστηκαν προς τιμήν κάποιου θεού και ήταν χώροι λατρείας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι χτίστηκαν τον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ άλλοι θεωρούν ότι υπάρχουν από τον 12ο αιώνα π.Χ........
👉Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι χτίστηκαν πριν από τον Τρωικό πόλεμο. Μια θεωρία λέει ότι οι Κάρες σκλάβοι που εργάζονταν στα λατομεία της περιοχής τα κατασκεύασαν προς τιμήν του Ηρακλή, που θεωρούταν ο προστάτης τους............
👉Άλλη θεωρία λέει ότι τα κατασκεύασαν οι Δρύοπες, μια πανάρχαια φυλή που εγκαταστάθηκε στη Νότια Εύβοια, στην περιοχή της Καρυστίας, και οικοδομήθηκαν προς τιμήν του Δία και της γυναίκας του Ήρας......................
👉Μια ακόμα εκδοχή είναι ότι τα κατασκεύασαν οι Λέλεγες, οι οποίοι αποίκισαν στην περιοχή γύρω στο 1200 π.Χ. Επίσης, γίνεται λόγος ότι πρόκειται για μνημεία κάποιας θεότητας που προστάτευε τους λατομείς, ή για καταφύγιο για τους ίδιους, καθώς και για ταφικά μνημεία θεών ή ανθρώπων.
Γιατί ονομάστηκαν έτσι;
Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, μέσα στα παράξενα αυτά κτίρια έμεναν δράκοι, τα μυθικά πλάσματα που τρόμαζαν τους κατοίκους της περιοχής. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας τα ονόμασαν Δρακόσπιτα.
Το Δρακόσπιτο στο όρος Όχη
https://lh3.googleusercontent.com
Σήμερα τα Δρακόσπιτα είναι δεκαεπτά. Το μεγαλύτερο και γνωστότερο από όλα είναι αυτό που βρίσκεται στο όρος Όχη, πάνω από την Κάρυστο. Αξίζει να αναφερθεί ξεχωριστά ως το πιο εντυπωσιακό, αφού ορισμένοι το χαρακτηρίζουν ως θαύμα της αρχιτεκτονικής.
Η πύλη του είναι φτιαγμένη από τρεις, εντυπωσιακούς για τον όγκο τους, μεγάλιθους εφαρμοσμένους τέλεια μεταξύ τους σε σχήμα Π. Το ύψος της πύλης ανέρχεται στα 2 μέτρα, το πλάτος της γύρω στα 1,40μ. Οι εσωτερικές διαστάσεις του κτίσματος είναι σχεδόν 5Χ10 μέτρα.
Η στέγη του είναι φτιαγμένη από τους ίδιους ογκόλιθους ενώ δεν υπάρχει καμιά υποστηρικτική κολώνα, παρ' όλ’ αυτά ακόμη και σήμερα διατηρεί μια αξιοθαύμαστη ισορροπία. Βέβαια, ένα μικρό τμήμα έχει καταπέσει, χωρίς να είναι ξεκάθαρος ο λόγος και ο χρόνος που κατέπεσε.
Αποτελεί μυστήριο το ποιοι ήταν οι κατασκευαστές αυτών των παράξενων κτιρίων, που αποτελούνται από γιγάντιες πέτρες που ζυγίζουν τόσους τόνους.
Το σίγουρο είναι πώς πρόκειται για κατασκευαστές οι οποίοι ζούσαν χιλιάδες χρόνια πριν και όπως φαίνεται είχαν την τεχνογνωσία να φτιάξουν κάτι τόσο δύσκολο και μεγαλόπρεπο, σαν τα δρακόσπιτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.