Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

«Δεν επολέμησαν οι Έλληνες σαν ήρωες,αλλά οι ήρωες επολέμησαν σαν Έλληνες»

 Ο  Β’ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ  ΠΟΛΕΜΟΣ

Επιμέλεια:Μαίρη Σταυράκη Γ’3, Γυμνάσιο Ν.Λαμψάκου 

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο μεγαλύτερος και αυτός που είχε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών -κυρίως αμάχων- στην καταγεγραμμένη Ιστορία. Μέχρι σήμερα εκτιμάται πως εκ των βασικότερων αιτιών- αν όχι η πιο καταλυτική- εκδήλωσης του Πολέμου ήταν ο τρόπος που έληξε ο Α′ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ιταλία -σύμμαχος των οποίων ήταν και η Ελλάδα- αναδείχθηκαν νικητές στον Μεγάλο Πόλεμο, ενώ η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία ηττήθηκαν. Οι συνθήκες ειρήνης που υπογράφηκαν και για τις δύο εξοντωτικές ενώ η Ιταλία αν και στην πλευρά των νικημένων πίστευε πως δεν ανταμείφθηκε επαρκώς.

Σε Γερμανία και Ιταλία εξαιτίας της αδυναμίας του παλαιού πολιτικού συστήματος, της κακής οικονομίας, της ανεργίας, της δυσαρέσκειας και του αισθήματος εθνικής ταπείνωσης γεννήθηκαν και κέρδισαν έδαφος ακραίες ιδεολογίες. Η ναζιστική και η φασιστική με κορυφαίους εκφραστές τον Αδόλφο Χίλτερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι, δύο δικτάτορες οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία σε Γερμανία και Ιταλία και υπόσχονταν να καταστήσουν τις χώρες τους υπερδυνάμεις. Κυβερνήσεις και κόμματα που μοιράζονταν την ακραία ιδεολογία τους ξεπηδούν σε όλη την Ευρώπη. Οι δύο χώρες ετοιμάζονταν για πόλεμο ο οποίος δεν άργησε να έρθει.

·         Πώς ξεκίνησε;

Ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939 όταν η Ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασαν κηρύσσοντας πόλεμο στη Γερμανία δύο ημέρες μετά. Ο πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1941 με την γερμανική εισβολή στη Ρωσία ενώ ο πόλεμος στον Ειρηνικό ξεκίνησε μεταξύ 7 και 8 Δεκεμβρίου 1941 όταν η Ιαπωνία, σύμμαχος των Γερμανών και των Ιταλών- επιτέθηκε στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο και σε άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας στην Ασία.

·         Πόσο διήρκεσε και που διεξήχθη;

Συνολικά διήρκεσε 6 χρόνια και 1 ημέρα (1η Σεπτεμβρίου 1939 έως 2 Σεπτεμβρίου 1945).

Διεξήχθη σχεδόν σε όλο τον κόσμο: Ευρώπη, Ειρηνικό, Ατλαντικό, ΝΑ Ασία, Κίνα, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Κέρας της Αφρικής, Αυστραλία

·         Ποια τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα

Σύμμαχοι:

Οι 4 μεγάλοι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα.

Οι συμμαχικές χώρες με κυβερνήσεις σε εξορία και συγκεκριμένα οι Γαλλία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Τσεχοσλοβακία, Λουξεμβούργο.

Άλλες χώρες που πολέμησαν στο πλευρό των συμμάχων ήταν οι Ινδία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Αφρική, Αιθιοπία, Βραζιλία, Φιλιππίνες, Μογγολία, Νεπάλ, Μεξικό, Κούβα.

Δυνάμεις του Άξονα:

Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία

Χώρες που είχαν συμμαχήσει με τις δυνάμεις του Άξονα και αποχώρησαν από αυτές: Ιταλία (1943), Ρουμανιά (1944), Βουλγαρία (1944) Φινλανδία (1944)

·         Ποιες ήταν οι μεγάλες προσωπικότητες του Πολέμου;

Για τους Συμμάχους: Ιωσήφ Στάλιν, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Τσανγκ Κάι-σεκ.

Για τις δυνάμεις του Άξονα:Αδόλφος Χίτλερ,Χιροχίτο Μπενίτο Μουσολίνι

·         Ποιες ήταν οι απώλειες;

Για τους Συμμάχους: 16εκατ στρατιώτες, 45.000.000 άμαχοι

Για τον Άξονα: 8εκατ. στρατιώτες, 4.000.000 άμαχοι

·         Πώς τελείωσε ο πόλεμος;

Οι Συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στις ακτές της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944 ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο στη Ευρώπη και η αποτυχημένη επίθεση των Γερμανών στις Αρδέννες τον χειμώνα του 1944-1945 σήμανε την τελική επίθεση του Τρίτου Ράιχ στα δυτικά. Ο Κόκκινος Στρατός προχώρησε από τα Ανατολικά και ουσιαστικά διεκδίκησε όλη την επικράτεια υπό τον έλεγχό του. Τα Συμμαχικά στρατεύματα συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945 και ο πόλεμος στην Ευρώπη έληξε στις 8 Μαΐου.

Στο μεταξύ οι Αμερικανοί κατέστρεφαν τη μία μετά την άλλη της ιαπωνικές εγκαταστάσεις στα νησιά του Ειρηνικού ενώ ακολούθησε μια από τις πιο μελάνες σελίδες στην σύγχρονη ιστορία την οποία όμως δεν έγραψε η ναζιστική Γερμανία αλλά οι ΗΠΑ με την απόφαση τους να βομβαρδίσουν με ατομικές βόμβες την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του 1945

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο

 Η κατάληψη της Αλβανίας από την Ιταλία, το 1939, έφερε τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Παράλληλα, κλιμακώθηκε η ιταλική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας. Στις 15 Αυγούστου 1940 ιταλικό υποβρύχιο βύθισε στην Τήνο το ελληνικό πολεμικό πλοίο Έλλη. Αν και πολλά στοιχεία έδειχναν ότι ο ένοχος ήταν η Ιταλία, ο Μεταξάς τήρησε ήπια στάση επιδιώκοντας να αποφύγει τον πόλεμο.

Στις 6 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 οι σειρήνες της αντιαεροπορικής άμυνας ξύπνησαν την Αθήνα, τα ανακοινωθέντα έγραφαν: “Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5.30 σήμερον τα ημέτερα τμήματα … Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους”, οι εφημερίδες ξεσήκωναν τον κόσμο “‘Ελληνες εις τα όπλα!” και οι ‘Ελληνες εν μέσω ζητοκραυγασμών πανηγύριζαν στους δρόμους. Αυτό ήταν το ιστορικό “ΟΧΙ” που γεμάτη υπερηφάνεια και φιλότιμο φώναξε η μικρή και φτωχή χώρα μας απέναντι στην ισχυρή φασιστική Ιταλία του Μουσσολίνι όταν της ζήτησε να παραδώσει τα ελληνικά εδάφη. Είχε έρθει η ώρα της “Μάχης της Ελλάδας” …

 Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος: Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία απαίτησε να γίνει δεκτή η είσοδος στρατευμάτων της στην Ελλάδα. Η άρνηση του δικτάτορα Μεταξά καταγράφηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ΟΧΙ. Σήμερα, η 28η Οκτωβρίου αποτελεί εθνική γιορτή των Ελλήνων. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η ιταλική εισβολή, που υποχρέωσε τις ελληνικές δυνάμεις σε υποχώρηση, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 1940.

Ο ελληνογερμανικός πόλεμος: Ενώ ο ελληνοϊταλικός πόλεμος συνεχιζόταν, η Ελλάδα δέχτηκε και γερμανική επίθεση τόσο από γιουγκοσλαβικό έδαφος (οι ναζί είχαν μόλις καταλάβει τη Γιουγκοσλαβία) όσο και από βουλγαρικό (η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος της Γερμανίας). Οι Γερμανοί, αφού έκαμψαν την γενναία ελληνική αντίσταση, άρχισαν να κινούνται προς την Αθήνα, ενώ τα ελληνικά στρατεύματα της Αλβανίας διαλύονταν. Τότε, ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου υπέγραψε, με δική του πρωτοβουλία, συνθηκολόγηση. Στις 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα.

Η Πείνα της Κατοχής στην Ελλάδα (1941–1944) ήταν μεγάλος λιμός κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας από τις δυνάμεις του Άξονα και υπήρξε το αποτέλεσμα κυρίως των αυθαιρεσιών των κατακτητών. Τα περισσότερα θύματα ήταν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Ιδιαίτερα ο πρώτος κατοχικός χειμώνας του (1941–1942) υπήρξε ο πιο πολύνεκρος. Στην Αθήνα και στον Πειραιά, υπολογίζεται ότι οι νεκροί από τον λιμό έφτασαν τους 63.734, ενώ τα συνολικά θύματα σε όλη την Ελλάδα τους 100.000.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κατοχικές δυνάμεις, Γερμανίας, Βουλγαρία, Ιταλίας (Τριπλή Κατοχή της Ελλάδας) προχώρησαν σε συστηματική καταλήστευση των κατεχόμενων χωρών, καθώς τις θεωρούσαν πηγή πρώτων υλών, τροφίμων και εργατικού δυναμικού. Η Ελλάδα βίωσε ιδιαίτερα έντονα την άμετρη δραστηριότητα των κατακτητών με αποτέλεσμα να υποστηριχθεί αργότερα από τον Βρετανό ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ ότι βίωσε τον χειρότερο λιμό από τους αρχαίους χρόνους.

Οι ‘Ελληνες πολέμησαν με πενιχρά μέσα απέναντι σε μια πάνοπλη στρατιά. Και την νίκησαν. Διότι πολέμησαν με φρόνημα και λεβεντιά, με ελληνική ψυχή. ‘Ολες οι αρετές των Ελλήνων μπήκαν και κέρδισαν εκείνον τον πόλεμο.

Στο εξής δεν θα λέγεται ότι οι ‘Ελληνες επολέμησαν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες επολέμησαν σαν ‘Ελληνες.” έγραψε η εφημερίδα “Manchester Guardian” στις 19 Απριλίου του 1941.

Ας γίνουν οι αγώνες όλων όσων θυσιάστηκαν για την Ελλάδα μας πριν 82 χρόνια, το δικό μας παράδειγμα ακαταδούλωτης ελληνικής ψυχής.

 

Βιβλιογραφία: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE_(%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1)

https://www.huffingtonpost.gr/entry/7-eroteseis-apanteseis-yia-na-katalavete-ti-seneve-ston-v-pp_gr_5db6bbd3e4b006d49171bab5

link εικόνων: https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/lg/World_War_II.jpg   

https://img.huffingtonpost.com/asset/6177f362210000ff4e6fdcb3.jpeg?cache=joPVVnA2V3&ops=scalefit_970_noupscale&format=webp 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.