Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Πως μπορούμε να ξεχάσουμε;




γράφει η virus Mary

  

 Ήταν αυτές οι νύχτες που δεν πέρναγαν. Το κρύο πολύ,το φαγητό ανύπαρκτο. 
 
Μα που να 'ξερε άραγε τι έκαναν. 

Που να ήταν η μαμά που τόσο αγαπούσε;

"Ο μπαμπάς, τα αδέρφια μου...;'' έλεγε κι ένα κρύο δάκρυ έτρεχε στο ματωμένο σχεδόν πρόσωπό του.

''Θα ζω το επόμενο πρωί..; Κι αν ζω,ποιο το νόημα να είμαι εδώ; Δεν αντέχω άλλο να ακούω τις κραυγές, να βλέπω τον πόνο στα μάτια των ανθρώπων κι εγώ να πρέπει να συνεχίζω να ζω σαν να μην τρέχει τίποτα! Όχι δεν το αντέχω! Γιατί Θεέ μου,μου το έκανες αυτό; Γιατί να μην υπάρχει ούτε λίγη ανθρωπιά σε αυτόν τον κόσμο; Όμως ένα πράγμα σου ζητώ! Συγχώρησε όλους αυτούς που με την μαύρη τους ψυχή σκορπίζουν παντού τον θάνατο..."

«Δεν επολέμησαν οι Έλληνες σαν ήρωες,αλλά οι ήρωες επολέμησαν σαν Έλληνες»

 Ο  Β’ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ  ΠΟΛΕΜΟΣ

Επιμέλεια:Μαίρη Σταυράκη Γ’3, Γυμνάσιο Ν.Λαμψάκου 

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο μεγαλύτερος και αυτός που είχε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών -κυρίως αμάχων- στην καταγεγραμμένη Ιστορία. Μέχρι σήμερα εκτιμάται πως εκ των βασικότερων αιτιών- αν όχι η πιο καταλυτική- εκδήλωσης του Πολέμου ήταν ο τρόπος που έληξε ο Α′ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ιταλία -σύμμαχος των οποίων ήταν και η Ελλάδα- αναδείχθηκαν νικητές στον Μεγάλο Πόλεμο, ενώ η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία ηττήθηκαν. Οι συνθήκες ειρήνης που υπογράφηκαν και για τις δύο εξοντωτικές ενώ η Ιταλία αν και στην πλευρά των νικημένων πίστευε πως δεν ανταμείφθηκε επαρκώς.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ"

 
Μητροπολίτης Γρηγόριος Πλειαθός


γράφει η virus Gogo

 

O Μητροπολίτης Γρηγόριος Πλειαθός, κατά κόσμον Πέτρος Πλειαθός, γεννήθηκε το έτος 1891, στον Τριαντάρο της Τήνου. Οι γονείς του, Ιωάννης και Αριστέα, τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», αφού και οι ίδιοι είχαν καταγωγή από ιερατικό γένος. Ο πατέρας του ήταν ξάδερφος του Αγίου Ιερομάρτυρος Αμβροσίου (Πλειαθού ή Πλειανθίδη), επισκόπου Μοσχονησίων, ο οποίος μαρτύρησε κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), ενώ η μητέρα του, ήταν κόρη του Ιερέα Κωνσταντίνου Καρδαμίτση και ο αδελφός της Νικόλαος ήταν επίσης, ιερέας.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ"

 

Μαρτυρία Χαλκιδέου που ανήκε στην Εβραϊκή Κοινότητα


 

από την virus Gogo

 Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου ( Επέτειος του ΟΧΙ) αποφάσισα να αντιγράψω ενα απόσπαμσμα απο το βιβλίο του Μαϊρ ΜαΪση " Αναμνήσεις του 1940-1945"που αναφέρεται σε όσα έζησε μέλος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μας για να καταλάβουμε τι βίωσαν οι Εβραίοι καθ’ όλη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πιο συγκεκριμένα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Χαϊμ (Μάκης) Ηλία Κωστής

“ Αρχές του 1944 με πιάσανε οι ταγματασφαλίτες σε ενέδρα μετά από προδοσία στα Αμπέλια του Βασιλικού , μαζί με την αδερφή μου, τον Μενασέ Ιωσήφ Κοέν και τον Ιακώβ Ισαακ Φριζή. Μαζί μας τη επομένη, προστέθηκε και μία άλλη μου αδερφή η Λούλα , που είχε κατέβει να δει τι συμβαίνει και συνελήφθη, ευθύς ο καταδότης Κωνσταντίνος Τσότσος την αναγνώρισε και την κατέδωσε.