"Αμπέλι και κρασί": Δες το διαθεματικά!
από virus Euthymia ❤️ Tzanou
Ένας μαγευτικός περίπατος με σκοπό την επίσκεψη μας σε γνωστό οινοποιείο της περιοχής μας, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Ήταν μια ευκαιρία ώστε να έρθουμε πιο κοντά στην φύση και να κατανοήσουμε την ψυχική γαλήνη που μας προσφέρει απλόχερα .
Η επίσκεψη του τμήματος μας σε αμπελώνες της περιοχής ήταν η αιτία για την δημιουργία αυτής της δημοσίευσης! Η δράση αυτή που έγινε στο πλαίσιο διαθεματικής διδασκαλίας με θέμα το αμπέλι και το κρασί, ήταν μια καλή ευκαιρία να πάρουμε αρκετές πληροφορίες για την παραγωγή κρασιών από τοπικές και άλλες ποικιλίες σταφυλιών, αλλά και να μάθουμε τις επιπλέον προσφορές των σταφυλιών στον άνθρωπο.
Η πεζοπορία Μια μαγευτική πεζοπορία μέσα στην πυκνοφυτεμένη περιοχή στην οποία ζούμε. Όμορφα τοπία ξεπροβάλλουν στα μάτια μας και αυτή η έντονη επαφή με τη φύση προσθέτει τη δική της πινελιά με αποτέλεσμα την ψυχική γαλήνη. Η ηλιόλουστη μέρα συμβάλλει στην δημιουργία ευχάριστων συναισθημάτων σε συνδυασμό με την παρέα φίλων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ψυχική ξεκούραση κάνοντας ένα ευχάριστο διάλειμμα!
Φτάνοντας κανείς στο οινοποιείο, σε αυτό τον όμορφο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην καρδιά του Ληλάντιου Πεδίου, απλώνεται ευθύς μπροστά του μια μεγάλη έκταση από αμπέλια και εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιού.
Τι μάθαμε;
1. Κελάρι
Η θερμοκρασία στο κελάρι είναι σταθερή όλο το χρόνο στους 14 βαθμούς κελσίου και η σχετική υγρασία ελέγχεται από τα μηχανήματα που διαθέτει η οροφή και είναι περίπου 60-80 %.
Ο τρόπος με τον οποίο γεμίζουν τα βαρέλια είναι καινοτόμος. Δηλαδή συνδέονται λάστιχα από τις δεξαμενές στις βάνες που βρίσκονται στην οροφή και το κρασί κυλάει στα βαρέλια με φυσική ροή, χρησιμοποιείται μόνο η βαρύτητα.
Τα ερυθρά κρασιά μένουν στο βαρέλι για ωρίμανση ανάλογα με τον τύπο του κρασιού όπου θέλουμε να παράξουμε από 6 -12 μήνες ενώ η αντικατάσταση των βαρελιών γίνεται κάθε 4 χρόνια. Το ξύλο των βαρελιών προέρχεται από τα δάση της κεντρικής Γαλλίας και είναι η λεγόμενη γαλλική δρυς .
Εικόνες από το κελάρι
2. Ποια είναι περισσότερο ωφέλιμα τα λευκά ή τα κόκκινα κρασιά ;
Τα κόκκινα κρασιά είναι περισσότερο ωφέλιμα ως προς την λειτουργία του σώματος σε σχέση με τα λευκά, αυτό συμβαίνει διότι τα κόκκινα κρασιά περιέχουν και τις φλούδες των σταφυλιών . Άρα βοηθούν αρκετά στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων απομακρύνοντας τους θρόμβους στο αίμα.
Επιπρόσθετα , μια θεραπευτική ιδιότητα όπου έχουν τα σταφύλια είναι πως μειώνουν την πίεση του αίματος , ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.
3. H Παραγωγή Kαλλυντικών
Η παραγωγή καλλυντικών είναι άλλη μια προσφορά των σταφυλιών στων άνθρωπο. Χρησιμοποιώντας ακόμη και τα κουκούτσια των σταφυλιών που έχουν περισσέψει από την παραγωγή κρασιού και προσθέτοντας διάφορα έλαια δημιουργούνται από τους ειδικούς διάφορα προϊόντα στο κομμάτι της περιποίησης.
4. H Κουζίνα. Το κτήμα Αβαντίς διαθέτει έναν χώρο στον οποίο αρκετοί διάσημοι μάγειρες έχουν φτιάξει τις δικές τους νόστιμες δημιουργίες, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό τα σταφύλια.
Εικόνες από το εσωτερικό της κουζίνας
5. Εικόνες από τον εξωτερικό χώρο
Εκτάσεις αμπελιών
Εικόνες από το εσωτερικό
Τέλος στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μια διακοσμημένη γωνία με ένα τεράστιο βιβλίο ώστε καθένας που θα το επισκεφτεί το κτήμα να γράψει κάτι που να θυμίζει το πέρασμα του, ενώ κάποιες διακοσμητικές επιλογές μας θύμισαν πως τα Χριστούγεννα έρχονται!
Η γωνιά με την χριστουγεννιάτικη πινελιά
(Ευχαριστούμε πολύ το Κτήμα Αβαντίς και την Κα Μούντριχα για τη φιλοξενία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.